top of page

Judo je bazični sport!

U judu postoji širok spektar tehnika stoga bez obzira na tjelesnu visinu i težinu, svatko može razviti svoje prednosti. Ukoliko se djeca odluče za nastup na natjecanjima, u svrhu ravnopravnosti uvijek postoje dobne i težinske kategorije.

Iako borilački i kontaktan sport, oba ga spola mogu prakticirati bez ikakvih barijera obzirom na kimono kao obveznu opremu. Što se spola tiče, u Hrvatskoj je osim dječaka sve veći odaziv i djevojčica

Osnovu juda predstavlja svladavanje padova koji mogu pomoći i prilikom prizemljenja u ostalim sportovima, ali i važnije, u svakodnevnim aktivnostima u svrhu izbjegavanja ozljeda. Ovo je jedan od rijetkih sportova koji utječe na sve motoričke (koordinacija, brzina, snaga, ravnoteža, fleksibilnost, agilnost, izdržljivost, kao i preciznost prilikom izvođenja tehnika) i funkcionalne (aerobnu i anaerobne) sposobnosti, kao i na sve mišićne skupine što prevenira eventualne deformacije tijela uslijed nošenja teških torbi i sličnih aktivnosti koje su pred djecu gotovo svakodnevno postavljene.

 Judo karakteriziraju pokreti i rotacije po svim osima te velik broj nepredvidivih situacija koje sportaš nastoji riješiti. Iako dominantno sport snage, valja naglasiti kako je za mlađe dobne kategorije koordinacija u judu najvažnija sposobnost te se njoj na treningu posvećuje velika pažnja.

Judo je jedan od sportova koji omogućuju  pravilan rast i psihofizički razvoj jer utječe na čitav niz osobina i sposobnosti stoga je kao takav preporučljiv djeci od vrlo rane dobi, neovisno o spolu, sposobnostima i tjelesnoj konstituciji. Roditelji koji upišu svoje dijete na judo, mogu biti sigurni kako su za njega napravili nešto dobro.

BAZIČNI SPORT.jpg
BAZIČNI2.jpg
bottom of page